Βυζάντιο και Σλάβοι, Ελλάδα και Βαλκάνια : 6ος-20ος αι. - Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, Μαρία (Βάνιας, 2001)
Οι σχέσεις των Βαλκανικών λαών με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και με τον Ελληνισμό στη διάρκεια αιώνων κοινού ιστορικού βίου, από τους μέσους χρόνους ως τη σύγχρονη εποχή, -σχέσεις ποικίλες και πολύπλοκες, με αντιπαραθέσεις και αλληλεπιδράσεις σε πολλά επίπεδα -είναι το κύριο αντικείμενο των μελετών που συγκροτούν αυτόν τον τόμο.