Πολυποίτης : ο πρώτος Έλληνας δισκοβόλος πρωταθλητής - Γιανοπούλου, Ιφιγένεια (Μύθοι και θρύλοι της Ελλάδας, 2002)
Εδώ και χιλιάδες χρόνια στην πανέμορφη Ελασσόνα,που απλώνεται στους πρόποδες και τις πλαγιές του Ολύμπου, ζούσε ένας γενναίος λαός με θεική καταγωγή, οι Λάπιθες. Ενας από τους πιο ξακουστούς ηγεμόνες της Ελασσόνας ήταν ο Πολυποίτης, που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο και δοξάστηκε για τα κατορθώματα του. Ο Πολυποίτης, λοιπόν, θεωρείται ο πρώτος Ελληνας Πρωταθλητής Δισκοβόλος, που αναφέρεται σε αρχαίο κείμενο, αφού ο Ομηρος στην Ιλιάδα του εξιστορεί με θαυμασμό την άφταστη αγωνιστική ικανότητα του Λαπίθη ηγεμόνα. Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο πάνω σε μια τεκμηριωμένη έρευνα των συγγραφέων.