Εκατό χρόνια μοναξιά - Garcia Marquez, Gabriel, 1927-2014 (Παγκόσμια λογοτεχνία, 1983)
Ό Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε σ' ένα μικρό χωριό, τήν Άρακατάκα, στά βόρεια παράλια τής Κολομβίας, στά 1927. Σπούδασε νομικά στό πανεπιστήμιο τής Μπογκοτά καί άργότερα διέκοψε τίς σπουδές του γιά νά δημοσιογραφήσει καί νά γράψει ταξιδεύοντας τά συναρπαστικά «παραμύθια». Οί αναμνήσεις από τά παιδικά του χρόνια κοντά στούς παππούδες του άποτέλεσαν τό πρώτο ύλικό γιά τά εκατό χρόνια μοναξιά, τά Άνεμοσκορπίσματα καί άλλα διηγήματα. Μέ κέντρο τό φανταστικό χωριό Μακόντο καί τήν οικογένεια τού Μπουενδία διηγείται σ' αυτά ρεαλιστικά τό χρονικό τής ζωής στήν Κολομβία στίς άρχές τού εικοστού αιώνα. Βασικό θέμα των βιβλίων του είναι ή μοναξιά - καί ιδιαίτερα ή μοναξιά τής εξουσίας - δπως τό Φθινόπωρο τοΰ Πατριάρχη, ένα από τά αριστουργήματα του. Συγγραφέας πολυγραφότατος καί πολιτικοποιημένος, έξακο-λουθεϊ νά κρατάει μιά έβδομαδιαία στήλη σέ Ίσπανόφωνες έφημερί-δες. Τά τελευταία χρόνια ήταν έγκατεστημένος στό Μεξικό. Τό 1982 ή Σουηδική Ακαδημία τοΰ άπένειμε τό Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας γιά τό έργο του.