66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων - Μπάρτζης, Γιάννης Δ. (Νεανική βιβλιοθήκη. Γνώσεις, 2002)
Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που μας έρχονται αναλλοίωτες κατευθείαν από τον αρχαίο κόσμο. Oι γλωσσικοί αυτοί επισκέπτες από το μακρινό εθνικό μας παρελθόν «τρυπώνουν» μέσα στον καθημερινό μας λόγο φορτωμένοι μακρά και βαθιά νοήματα, έννοιες και ιδέες τέλεια συμπτυγμένα σε μια λέξη, σ' ένα όνομα, σε μια μικρή φράση, βοηθώντας αλλά και πλουτίζοντας την εκφραστική μας ικανότητα. Σε τούτο το βιβλίο έχουν επιλεγεί 66 τέτοιες φράσεις, από τις πιο συνηθισμένες, και παρουσιάζονται με χιούμορ μαζί με πλήθος από ιστορικές ή μυθολογικές πληροφορίες και επεξηγήσεις, έτσι ώστε το χαρούμενο ξάφνιασμα της γνώσης συνδυάζεται με το ευχάριστο όσο και δημιουργικό διάβασμα.