Γεννήθηκα Ελληνίδα - Μερκούρη, Μελίνα, 1920-1994 (Ζάρβανος, 1995)
«Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα» Αυτή ήταν η απάντηση της Μελίνας Μερκούρη στην αναγγελία του Παττακού ότι της αφαιρούσε την ελληνική ιθαγένεια. Δύο μέρες αργότερα τα μαγαζιά της Νέας Υόρκης πουλούσαν κονκάρδες που έλεγαν «Η Μελίνα είναι Ελληνίδα».