Σ' ένα γυμνάσιο θηλέων : χρονικό - Παπά, Κατίνα Γ. (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1989)
Τη χρονιά που πέθανε η Κατίνα Παπά, το 1959, εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα, «Σ’ ένα Γυμνάσιο Θηλέων». Σε αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της, η Κατίνα Παπά περιγράφει με καταπληκτικό τρόπο τα προβλήματα και την καθημερινότητα τού Σχολείου «Σ’ ένα Γυμνάσιο Θηλέων» των Αθηνών, στις αρχές της δεκαετίας τού ’50. Η αξία τού μυθιστορήματος έγκειται στο ότι τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που θίγει η συγγραφεύς παραμένουν επίκαιρα και για μάς. Με την περιγραφική της ικανότητα ξεδιπλώνει το μυθιστόρημά της ως κινηματογραφικό σενάριο, καθιστώντας έτσι τους αναγνώστες νοερούς θεατές. Αξιόλογη είναι και η ψυχολογική εμβάθυνση στους χαρακτήρες των προσώπων τού μυθιστορήματος. Το μυθιστόρημα ξυπνά μνήμες των γυμνασιακών του χρόνων στον αναγνώστη, που βλέπει ότι τα μαθητικά του βιώματα είναι ίδια και απαράλλακτα με τα περιγραφόμενα από τη συγγραφέα.