Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 1919-1996 : 1919-1981. - Βαρελά, Κατερίνα Α. (Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου : Ελληνικά Γράμματα, 2002)
Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (1919-1996), "ο ηγέτης των μεγάλων διακυμάνσεων που διέτρεξε τις αντιφάσεις της ελληνικής πραγματικότητας", ήταν ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός, που σφράγισε το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Χαρισματική προσωπικότητα εισέβαλε ορμητικά στην πολιτική ζωή του τόπου και κατάφερε να συγκεράσει συνθήματα και οράματα του ΕΑΜ, της Ένωσης Κέντρου και του ΠΑΚ, δημιουργώντας ένα μεγάλο δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα με στόχο την άνοδο στην εξουσία, την οποία και κατέκτησε τον Οκτώβριο του 1981. Η συγγραφέας Κατερίνα Α. Βαρελά στον Α΄ τόμο της βιογραφίας του αφηγείται μ' ευσυνειδησία και νηφαλιότητα τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου από τη γέννησή του έως την άνοδό του στην εξουσία ως πρωθυπουργός το 1981, αξιοποιώντας ανέκδοτα και άγνωστα εν πολλοίς ντοκουμέντα, κείμενα, έγγραφα, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αλλά και δημοσιευμένες μαρτυρίες, με σκοπό ν' αποδώσει την εποχή και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μετέπειτα πορεία του μεγάλου πολιτικού ηγέτη.