Μαμά τι έγινε στο Πολυτεχνείο - Καλογεράκη, Μαρία (Γνώσεις και δραστηριότητες, 2000)
Κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι γονείς των-παιδιών ψάχνουν απελπισμένα να βρουν ένα βιβλίο που να εξηγεί στα παιδιά τους, τι συνέβη εκείνες τις ημέρες. Τα χρόνια περνούν και σημαντικά γεγονότα ξεχνιούνται, όχι επειδή ο νους δεν μπορεί να τα θυμάται, μα επειδή ο σημερινός άνθρωπος θέλει να υποφέρει όλο και λιγότερο σωματικά και ψυχικά, και στην προσπάθειά του αυτή θεωρεί σωστό να μη μεταφέρει στα παιδιά του μνήμες που θα πληγώσουν την ψυχή τους. Όμως σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πρότυπα σωστά για τα παιδιά και που βλέπουμε απεγνωσμένα τα σημερινά νιάτα να μας ζητούν να τα βοηθήσουμε, καλό είναι να ανασύρουμε από την ιστορία εικόνες που θα ξυπνήσουν μέσα τους αισθήματα δυνατά, όπως είναι η αγάπη για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και πολλά άλλα. Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται σε όσους προσφέρουν τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά. Σε όποια της γης άκρη κι αν έζησαν, ζουν ή πέθαναν, ποτέ δεν θα ξεχαστούν. Κι αν η ρουτίνα της καθημερινής ζωής μας κάνει να ξεχνάμε τα θαύματα που ακτινοβόλησαν κάποτε, ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι να μας το θυμίζουν. Θα έπρεπε να μην χάνονται ψυχές, για να κατακτάμε τις αξίες της ζωής, μα αφού δεν γίνεται διαφορετικά, ας μείνουν παράδειγμα σε μας. Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται και σε σας, παιδιά, με την ελπίδα πως όσο υπάρχει ήλιος, όσο μακριά του και αν σας κρύψουν, θα φτάσει κάποια ηλιαχτίδα του, για να ζεστάνει τις καρδιές σας.