Με τη φλόγα στην καρδιά - Betancourt, Ingrid (Η περιπέτεια του ανθρώπου, 2002)
Λέγομαι Ίνγκριντ Μπετανκούρ, είμαι σαράντα χρονών κι έχω δύο παιδιά. Έχω εκλεγεί γερουσιαστής στη χώρα μου, την Κολομβία. Είναι γνωστό ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών -που αφανίζουν τα παιδιά μας- διαθέτουν τρομακτική δύναμη στην Κολομβία. Οι δολοφονίες και τα πολιτικά σκάνδαλα είναι καθημερινότητα. Όμως πίσω από την οργανωμένη μαφία υπάρχει ένας λαός περήφανος κι αποφασισμένος να ξεφύγει από τα γρανάζια της κόλασης, από το φόβο και τη βία. Εδώ και δέκα χρόνια αγωνίζομαι γι' αυτό το λαό. Οι Κολομβιανοί μ' έχουν εκλέξει ήδη δύο φορές -τη δεύτερη μάλιστα πήρα τις περισσότερες ψήφους σ' όλη τη χώρα. Αυτό το εκπληκτικό ποσοστό κρύβει μια ελπίδα για το μέλλον του λαού μου. Το 1989 ο Λουίς Κάρλος Γκαλάν, υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας, δολοφονήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Μπογκοτά, γιατί είχε ορκιστεί να απαλλάξει το κράτος από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της μαφίας. Συνεχίζω τον αγώνα που ξεκίνησε ο Γκαλάν. Η μαφία έχει ήδη επιχειρήσει δύο φορές να με σκοτώσει. Έχω απόλυτη συναίσθηση του κινδύνου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω. Θα φτάσω μέχρι το τέλος. Ονειρεύομαι ότι κάποια μέρα θα υπάρξει στην Κολομβία αληθινή δημοκρατία. Όλοι μου λένε πως είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί τ' όνειρό μου. Ελπίζω όμως, όταν διαβάσετε το βιβλίο μου, να καταλάβετε γιατί πρέπει να πιστεύω πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα.