Ο τελευταίος των Μοϊκανών - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Βασική βιβλιοθήκη / Μίνωας, 2001)
Στις πολεμικές επιχειρήσεις που έκαναν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι για να διατηρήσουν τις αποικίες τους στη Βόρεια Αμερική, μερικές ινδιάνικες φυλές συμμάχησαν με τους Γάλλους και άλλες με τους Άγγλους. Υπήρχαν όμως και φυλές που συνέχισαν να μάχονται τους λευκούς αποίκους, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Σ' αυτή την ταραχώδη περίοδο, δύο αδελφές προσπαθούν να ξαναβρούν τον πατέρα τους, που είναι διοικητής σε ένα φρούριο το οποίο πολιορκούν Γάλλοι και Ινδιάνοι. Τις δύο κοπέλες συνοδεύουν ένας νεαρός αξιωματικός και ένας ιροκέζος ανιχνευτής. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και το ερώτημα αν θα καταφέρουν να ξαναβρούν τον πατέρα τους, θα σημαδέψει το βασανιστικό οδοιπορικό τους.