Ιλιάδα - Σακελλαρίου, Χάρης Ν., 1923-2007 (Βασική βιβλιοθήκη / Μίνωας, 2001)
Και ποιος δεν έχει ακούσει για τις φοβερές μάχες σώμα με σώμα και τα πολεμικά κατορθώματα των Ελλήνων μπροστά στα τείχη της Τροίας, σε μια πολιορκία που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια... Ο Όμηρος περιγράφει με απαράμιλλο τρόπο τους ηρωισμούς αλλά και τις αγριότητες αυτού του πολέμου, που εναλλάσσονται όμως με τρυφερές ή ειδυλλιακές στιγμές, τις σκευωρίες των θεών και την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων, σε ένα έπος που κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας.