Αμαλία και Όθων - Ζαούσης, Αλέξανδρος Λ., 1923-2005 (Ωκεανίδα, 2002)
Ένα συναρπαστικό ιστορικό αφήγημα για τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας και τους πρώτους βασιλείς της: τον Όθωνα και την Αμαλία. Ο Όθων, ένας έντιμος βασιλιάς, πατριώτης, με Μεγαλοϊδεατικές εμμονές και το σύνδρομο του απόλυτου μονάρχη. Η Αμαλία, μια έντονη και δυναμική προσωπικότητα, που αγαπήθηκε σαν παρουσία κι έγινε στόχος σκληρών επιθέσεων όταν αναμείχθηκε στην πολιτική. Και οι δυο αγάπησαν βαθιά την Ελλάδα. Και οι δυο σημαδεύτηκαν από τη μοίρα της ατεκνίας. Τα ταραγμένα εκείνα χρόνια περιγράφονται ολοζώντανα: η ενθρόνιση του δεκαεπτάχρονου Όθωνος, που έρχεται άπειρος κι απροετοίμαστος να βασιλεύσει σε μια χώρα μισοκατεστραμμένη από τους πολέμους, που σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις κι ο πρώτος Κυβερνήτης της έχει δολοφονηθεί άγρια· η περίοδος της Αντιβασιλείας· ο γάμος του με την Αμαλία· η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843· η καθημερινή ζωή στη μικρή τότε Ελλάδα· και τέλος η έξωση των βασιλέων το 1862. Η έκδοση συμπληρώνεται με Παράρτημα για τα λαμπρά αρχιτεκτονήματα της Οθωνικής περιόδου και πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση της εποχής.