Ιοί και άνθρωποι : aids, γεγονότα, έρευνες και προβληματισμοί - Montagnier, Luc (Γνώση, κοινωνία, πολιτισμός, 1995)
Ο Luc Montagnier είναι ο διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Παστέρ η οποία, το 1983, ανακάλυψε τον ιό του AIDS. Σ' αυτό το βιβλίο του, ο συγγραφέας διηγείται την ερευνητική του πορεία και την ιστορία τής παραπάνω ανακάλυψης. Διευκρινίζει τι γνωρίζουμε σήμερα για τον ιό και την προέλευσή του, για τους μηχανισμούς της ασθένειας και για τους τρόπους θεραπείας της. Περιγράφει τις πρόσφατες έρευνές του, εξομολογείται τις ελπίδες του και εκθέτει τις σκέψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του AIDS τα δημόσια συστήματα υγείας. Ο Luc Montagnier είναι ειδικός των ρετροϊών, Διευθυντής έρευνας στο CNRS.