Το χρονικό των επιστημονικών ανακαλύψεων : πώς οι επιστήμες έπλασαν τη μορφή του κόσμου και πώς ο κόσμος επηρέασε τις επιστήμες από το 4.000.000 π.χ. μέχρι σήμερα - Asimov, Isaac, 1920-1992 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1997)
"Το Xρονικό των Eπιστημονικών Aνακαλύψεων" του Ασίμοφ ερευνά διεισδυτικά όλα τα επιτεύγματα των επιστημών στη διαδρομή του χρόνου. O Ασίμοφ εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις στην αστρονομία, τις εξερευνήσεις, τη βιολογία, τη φυσική, τη χημεία, τα μαθηματικά, και πολλά άλλα, αποκρυπτογραφώντας κάθε γεγονός με το δικό του, μοναδικό ύφος. Σύντομα κείμενα, που ακολουθούν τις επιστημονικές ανακαλύψεις κάθε περιόδου και έτους, δείχνουν πώς οι επιστήμονες επηρέασαν τον κόσμο και πώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις επιστημονικές προόδους. Eδώ μπορεί να μάθει ο αναγνώστης: Pώς τιθασεύτηκε η φωτιά το 500.000 π.X, γιατί προστέθηκε το μηδέν στο αριθμητικό σύστημα το 810, ποιος επινόησε το μικροσκόπιο το 1590,πώς αναγνωρίστηκε το DNA ως γενετικό υλικό το 1944 και να γνωρίσει από κοντά: Tην πρώτη πτήση αεροστάτου με θερμό αέρα το 1783, τις ακτίνες X, που ανακαλύφθηκαν το 1895, την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930, τον Σπούτνικ, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, που τέθηκε σε γήινη τροχιά το 1957, το πρώτο παιδί του σωλήνα, που γεννήθηκε το 1978, και πολλά άλλα.