Τα μανιτάρια της Ελλάδος : οι σπουδαιότεροι εδώδιμοι, δηλητηριώδεις και ξυλοσηπτικοί μύκητες της χώρας μας - Διαμαντής, Στέφανος Μ. (Ίων, 1992)
Δεν υπάρχει τίποτε πιο απατηλό και μυστηριώδες από τα άγρια μανιτάρια. Εμφανίζονται τόσο ξαφνικά, ιδιαίτερα μετά από βροχές, που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι φυτρώνουν από τους κεραυνούς του Δία. Οι ιθαγενείς της Αμερικής θεωρούσαν τα παραισθησιογόνα μανιτάρια σαν «τροφή των θεών» αποδίδοντας έτσι και αυτοί μια θεϊκή διάσταση. Η ποικιλία των μορφών τους, τα μαγευτικά και παράξενα αρώματά τους, ο βραχύς και εφήμερος βιολογικός τους κύκλος, καθιστούν τα μανιτάρια την πιο ασυνήθιστη αλλά και γοητευτικότερη κατηγορία οργανισμών στη φύση.