Η καταγωγή των Κρητών : ανθρωπολογική έρευνα στο νησί της λεβεντιάς - Πουλιανός, Αρης Ν. (Βιβλιοθήκη Ανθρωπολογικής Εταιρείας, 1971)
Η Κρήτη στάθηκε το χωνευτήρι των προϊστορικών πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου. Τους αφομοίωσε και τους μετουσίωσε κι έδωσε τα δικά της φώτα. Πρώτα στην Ελλάδα, κατόπι σ' όλη την Ευρώπη κι ύστερα στον άλλο κόσμο. Η περίοδος των Μινώων τη δοξάζει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Χωρίς την Κρήτη δεν θα είχαμε τις χρυσές Μυκήνες, ούτε την κλασική Ελλάδα. Ο πολιτισμός της διατήρησε τη λάμψη του σ' όλους τους αιώνες, ακόμη κι όταν την κατακτήσανε οι διάφοροι βάρβαροι.