Το όζον και η ανθρώπινη απειλή : τρύπα στον ουρανό - Gribbin, John (Ωρόρα, 1988)
Το στρώμα του όζοντος αντιπροσωπεύει την ατμοσφαιρική ασπίδα προστασίας ενάντια στις θανατηφόρες κοσμικές ακτινοβολίες. Κι όμως, μια σειρά από σύγχρονα βιομηχανικά προϊόντα καταστρέφουν την πολύτιμη αυτή ασπίδα έξι φορές ταχύτερα από τους ρυθμούς της φυσιολογικής αποκατάστασης. Η καταστροφή του στρώματος του όζοντος ισοδυναμεί με αύξηση των καρκίνων του δέρματος, με εκτεταμένη τύφλωση των κατοικίδιων ζώων, με διατάραξη των κλιματολογικών συνθηκών και με ανατροπή των οικολογικών συστημάτων.