Τα επτά ίχνη : μια επιστημονική αστυνομική ιστορία για την προέλευση της ζωής - Cairns-Smith, Alexander Graham, 1931-2016 (Κάτοπτρο, 1992)
«Δεν γνωρίζω άλλο βιβλίο που να επιτυγχάνει να κρατά τόσο ζωντανό το κύριο ερώτημα σε όλη την έκτασή του...» Nature «Ο Cairns-Smith μελετά το θέμα του με τρόπο ώστε να μπορούν να μάθουν ακόμη και όσοι άφησαν τη χημεία και τη βιολογία στα δεκαέξι τους.» The New Statesman Ο Σέρλοκ Χολμς βασιζόταν στα πιο παράξενα χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης για να μπορέσει να τη διαλευκάνει. Την ίδια μέθοδο εφαρμόζει και ο Cairns-Smith για να εξηγήσει πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Το βιβλίο είναι ένα κλασικό δείγμα επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ο Cairns-Smith είναι Καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.