Το βέλος του χρόνου : η προσπάθεια της επιστήμης να λύσει το βαθύ μυστήριο του χρόνου - Coveney, Peter (Κάτοπτρο, 1991)
Ο χρόνος στάθηκε για την ανθρωπότητα μια από τις μεγαλύτερες πηγές μυστηρίου. Στη διάρκεια της ιστορίας, η βαθιά και μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη φύση του οδήγησε τους ανθρώπους σε επίμονους προβληματισμούς. Το ζήτημα αιχμαλώτισε τη σκέψη ποιητών, συγγραφέων και φιλοσόφων όλων των εποχών. Δεν φαίνεται, όμως, να συνέβει το ίδιο και με την σύγχρονη επιστήμη. Αυτή - και ιδιαίτερα η φυσική - επιδίωξε να υποβαθμίσει, αν όχι να μηδενίσει, το ρόλο του χρόνου στην τάξη των πραγμάτων. Ο χρόνος περιγράφηκε ως η ξεχασμένη διάσταση... Σε τούτο το βιβλίο οι συγγραφείς του διατρέχουν τις μεγαλύτερες περιοχές της σύγχρονης επιστήμης, προσπαθώντας να μας γνωρίσουν αλλά και να λύσουν το μυστήριο του χρόνου. Εξετάζουν το χρόνο στη φυσική -κλασική μηχανική, σχετικότητα, κβαντομηχανική, θερμοδυναμική- και τις ευρύτερες εκδηλώσεις του στη βιολογία, τη χημεία, την ποίηση..