Η ελαφρότητα της βαρύτητας : μια συγκλονιστική περιήγηση στους χώρους της πιο μυστηριώδους δύναμης - Narlikar, Jayant (Τροχαλία, 1980)
Το βιβλίο αποτελεί μια θαυμάσια εισαγωγή σε όλα τα φαινόμενα της βαρύτητας – από την αδράνεια, την πτώση των σωμάτων, τη δυναμική των βολών στον καμπυλωμένο χώρο ως τις μαύρες οπές και τα σχετιστικά φαινόμενα. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, μελετά τους θεμελιώδεις νόμους της κίνησης, τις ωκεάνιες παλίρροιες, τις κινήσεις των πλανητών, των δορυφόρων και των κομητών, την εσωτερική δομή των άστρων, των αστέρων νετρονίων, των σουπερνόβα, τις παράξενες ιδιότητες των μαύρων και άσπρων οπών, την εξέλιξη του Σύμπαντος. «Η βαρύτητα είναι μια θεμελιώδης δύναμη του Σύμπαντος. Ο Νεύτων τη συνόψισε στο νόμου του αντιστρόφου τετραγώνου. Ο Einstein διέκρινε μέσα της κάτι βαθύτερο που τη συνδέει με το χώρο και το χρόνο. Οι σύγχρονοι θεωρητικοί φυσικοί προσπαθούν να την εντάξουν σε μια ενοποιημένη θεωρία όλων των θεμελιωδών δυνάμεων. Προς το παρόν όμως η βαρύτητα παραμένει αίνιγμα.