Το πανηγύρι των μαθηματικών : με απαντήσεις - Garden, Martin (Τροχαλία, 1980)
Με "Το Πανηγύρι των Μαθηματικών" (Ι) του Martin Gardner οι εκδόσεις Τροχαλία ξεκινούν μια εκδοτική προσπάθεια με στόχο την αποκάλυψη στο ελληνικό κοινό του κλάδου των Μαθηματικών που αποκαλούνται "Ψυχαγωγικά". Αυτός ο τομέας της μαθηματικής επιστήμης έχει πολλές και ποικίλες προεκτάσεις γεγονός που μετατρέπει την ονομασία του σε "ευφημισμό". Και αυτό, γιατί εκτός από την αναψυχή τα Ψυχαγωγικά Μαθηματικά ανοίγουν στον αναγνώστη ένα τεράστιο πεδίο εκπαιδευτικών εφαρμογών και πειραμάτων που τόσο λείπουν από την διδασκαλία των Μαθηματικών. Μία μόνο τράπουλα αρκεί για να παρουσιάσουμε ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια, το τρίγωνο του Pascal, εφαρμογές της Συνδυαστικής και των Πιθανοτήτων, να πειραματισθούμε στην Θερμοδυναμική και πολλά άλλα. Εξάλλου πλησιάζουμε πολλές δύσκολες έννοιες και περίτεχνες νοητικές κατασκευές όπως είναι αυτές των "Τάξεων του Απείρου" και ο χώρος των n διαστάσεων, και τις συγκεκριμενοποιούμε μόνο όταν μεσολαβήσει η πέννα ενός συγγραφέα Ψυχαγωγικών Μαθηματικών. Γι' αυτό ίσως και η σχετική με αυτόν τον κλάδο βιβλιογραφία είναι πολύ πλούσια. Οι εκδότες αυτού του βιβλίου αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά γιατί ο πρώτος ουσιαστικά τίτλος Ψυχαγωγικών Μαθηματικών στον Ελληνικό χώρο έχει την υπογραφή του Martin Gardner, του μεγαλύτερου και παραγωγικότερου συγγραφέα του είδους. Ας ελπίσουμε ότι ο χρόνος και η τύχη θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε αυτή τη σειρά που περιλαμβάνει και άλλους εξίσου αξιόλογους τίτλους. Ελπίζουμε επίσης πως αν συντρέξουν και άλλοι παράγοντες σε λίγα χρόνια θα δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια αρκετά πλούσια όσο και ποικίλη βιβλιοθήκη Ψυχαγωγικών Μαθηματικών. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)