Μελέτη της κοινής ελληνικής διαλέκτου : Ερμής ο λόγιος : κρίσις εις την μελέτην - Κοδρικάς, Παναγιώτης, 1762-1827 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1998)
Στη Μελέτη της κοινής ελληνικής διαλέκτου (1818) ο Παναγιώτης Κοδρικάς εκθέτει συστηματικά αλλά και σε πολεμικό τόνο - καταφέρεται σφοδρότατα εναντίον του "αιρεσιάρχη" Κοραή - το γλωσσικό και εθνικό του πιστεύω, επισκοπώντας την ιστορία της ελληνικής από τους αρχαϊκούς χρόνους και αποτιμώντας τις προσπάθειες των συγχρόνων του λογίων. Το έργο αποτελεί εύγλωττο τεκμήριο για την εποχή: αντικατοπτρίζει τις γλωσσικές και ιδεολογικές ζυμώσεις στους κόλπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η παρούσα επανέκδοση του έργου συμπεριλαμβάνει: (α) εκτενή εισαγωγή του Άλκη Αγγέλου για τα πρόσωπα και τα πράγματα της εποχής (β) τη διεξοδική βιβλιοκρισία του Λόγιου Ερμή, όπου διερμηνεύονται οι ενάντιες απόψεις του Κοραή, απαραίτητες για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εικόνα της διαμάχης (γ) κρίσεις μεταγενεστέρων για την υφή και την αξία του έργου και (δ) κατατοπιστικό αναλυτικό ευρετήριο.