Νεοελληνική γραμματική - Τσοπανάκης, Αγαπητός Γ., 1908-2005 (Κυριακίδη Αφοι, 1994)
Μπορούμε να ορίσουμε την Γραμματική σαν ένα βιβλίο που, με την βοήθεια του Λεξικού έχει σκοπό να παρουσιάσει τα στοιχεία που απαρτίζουν τις εξαγγελίες μιας γλώσσας, τον τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία αυτά συμπλέκονται, για να εξασφαλίσουν την επικοινωνία. Η Γραμματική αυτή δεν ισχυρίζεται ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό.