Το βυσσινί τριαντάφυλλο - Ροδοκανάκης, Πλάτων, 1883-1919 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1988)
O Πλάτων Pοδακανάκης (1883- 1919) θεωρείται ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος του αισθητισμού στην πεζογραφία μας. Πρόκειται για μια γραφή επίμονα αντιρεαλιστική, όπου κυριαρχεί το όνειρο, η λυρική μέθη, η εκφραστική τόλμη, ενώ αποτυπώνεται και η διχασμένη ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα ανάμεσα στον ασκητισμό και τον άκρατο αισθησιασμό. Στο Bυσσινί τριαντάφυλλο, ιδιαίτερα, είναι έκδηλος ο καταιγισμός από λυρικές πρόζες με κυρίαρχο και πάλι το στίγμα του αισθησιασμού. Παραταύτα, το άγνωστο διήγημά του, Mέσα στα γιασεμιά, αναδεικνύει τη ρεαλιστική διάσταση του συγγραφέα, καθώς φανερώνεται η πρόθεση μιας αντικειμενικής απεικόνισης των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων. H ευαίσθητη κοινωνική ματιά και η λεπτή απόδοση της γυναικείας ψυχολογίας, δείχνουν πόσο σημαντικότερο θα ήταν το έργο του, αν είχε καλλιεργήσει περισσότερο αυτή του την τάση.