Μέσα στα γιασεμιά - Ροδοκανάκης, Πλάτων, 1883-1919 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α ;, 1995)
Το θέμα μου διηγήματος διαπλέκεται γύρω από τις καθημερινές προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μιας ελληνικής αστικής οικογένειας της Σμύρνης, η οποία προσπαθεί να διεισδύσει στην αριστοκρατία μέσα από την υποτιθέμενη ευρωπαϊκού τύπου εκπαίδευση των παιδιών της και κυρίως μέσω του γάμου της πρωτότοκης κόρης. Το κέντρο βάρους της αφήγησης εστιάζεται στην ερωτική αφύπνιση της κόρης και στη συγκρουσιακή σχέση που αναπτύσσει με την μητέρα της, η οποία δεν συμμερίζεται τα ερωτικά της σκιρτήματα για έναν άσημο νέο. Η μητέρα που διακατέχεται από μεγαλομανείς επιδιώξεις και αντλεί τα κοινωνικά της πρότυπα από την ανάγνωση μυθιστορημάτων, ονειρεύεται της κόρη της λαίδη παντρεμένη με κάποιον λόρδο ή βαρώνο και με κουμπάρο τον Άγγλο πρόξενο στη Σμύρνη.