Λεξιλογικές ασκήσεις : για τη μέση παιδεία : βιβλίο του δασκάλου - Τριανταφυλλίδης, Μανόλης Α., 1883-1959 (Νεοελληνική βιβλιοθήκη. Σειρά Α΄, 1948)
Σκοπός των Λεξιλογικών Ασκήσεων είναι να πλουτίσουν και να βαθύνουν το λεξιλογικό πλούτο και την έκφραση των μαθητών θυμίζοντας, εμπεδώνοντας ή πρωτοδίνοντας χρήσιμα φραστικά στοιχεία της ελληνικής ζωής, λαϊκά ή λόγια και παράλληλα να τους καλλιεργήσουν το ύφος και τη σκέψη - αχώριστη συχνά από τα γλωσσικά σύμβολα -, που με την κυριολεξία ξεκαθαρίζεται καλύτερα ή έκφρασή της. Συχνά βοηθούν οι Ασκήσεις αυτές και για να πληθύνουν ή να εμπεδωθούν πραγματολογικές γνώσεις.