Άπαντα Μανόλη Τριανταφυλλίδη - Τριανταφυλλίδης, Μανόλης Α., 1883-1959 (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 1963)
Χρειάστηκε να περάσουν τρία και περισσότερα χρόνια ως τη στιγμή που το Συμβούλιο του Ινστιτούτου και οι επιστημονικοί συνεργάτες του θα είχαν τη χαρά να παραδώσουν στο ελληνικό κοινό τους δύο πρώτους τόμους των Απάντων έτοιμους. Το διάστημα αυτό θα φανή μεγάλο μόνο σε όσους δεν αναλογίζονται τί ευθύνες επωμίζονται όσοι παίρνουν πάνω τους να εκδώσουν το σύνολο ενός επιστημονικού έργου, που απλώνεται μέσα σε πενήντα και περισσότερα χρόνια και που ο δημιουργός του δε βρίσκεται πια στη ζωή, για να μπορή να δώση την έγκυρη γνώμη του στα προβλήματα που κάθε στιγμή παρουσιάζονται σε μιαν επανέκδοση. Οπωσδήποτε το Συμβούλιο του Ινστιτούτου βεβαιώνει πως αφού αντιμετώπισε από την αρχή τα βασικά προβλήματα της έκδοσης, θα μπορέση να παρουσιάση τους υπόλοιπους τόμους σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα. Αν δεν μας γελούν οι προβλέψεις, μέσα στο 1964 θα έχη εκδοθή και ο τελευταίος τόμος. Το Συμβούλιο του Ινστιτούτου αποφάσισε να ανατυπώση όλες τις μελέτες του Τριανταφυλλίδη, ακόμη και εκείνες που δεν ήταν παρά μετάφραση εργασίας δημοσιευμένης σε άλλη γλώσσα. Εξαιρέθηκαν μόνο άρθρα από περιοδικά και εφημερίδες, που ξανατυπώθηκαν αμέσως έπειτα σε τεύχη και περιοδικά ολοκληρωμένες, με προσθήκες βιβλιογραφικές κ.τ.ό. [...] (Από τον πρόλογο του Ι.Θ. Κακριδή)