Το γλωσσικό μάθημα στην πρώτη βαθμίδα της νεοελληνικής εκπαίδευσης - Βουγιούκας, Αριστείδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 1994)
«Το γλωσσικό μάθημα στην πρώτη βαθμίδα της νεοελληνικής εκπαίδευσης» πραγματεύεται τις τύχες, το παρόν και το μέλλον της νεοελληνικής γλώσσας ως αντικειμένου εκπαιδευτικής πολιτικής και σχολικής πρακτικής στην πρωτοβάθμια, κυρίως, εκπαίδευση. Άξονας του βιβλίου είναι το γλωσσικό μάθημα σε όλες του τις πτυχές (ανάγνωση, γραφή, προφορική και γραπτή έκφραση, ορθογραφία, γραμματική, λεξιλόγιο) και σε όλες του τις διαστάσεις (ιστορία, θεωρία, σχολική πρακτική). Εξετάζονται επίσης συναφή καίρια θέματα, όπως το μονοτονικό, ο νεολογιοτατισμός, η ποίηση και η λογοτεχνία εν γένει, και ιδιαίτερα η παιδική λογοτεχνία, σε συσχετισμό πάντοτε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής στα σχολεία μας.