Εισαγωγή στη γραμμική Β΄ - Hooker, James Thomas (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996)
Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα διπλό κενό: αφενός την απουσία χρηστικού εγχειριδίου στον τομέα της μυκηναιολογίας, παρά την πλούσια διεθνή βιβλιογραφία, και αφετέρου την σχεδόν πλήρη έλλειψη σχετικών ελληνικών εκδόσεων. Ο συγγραφέας εξετάζει τα πρώτα είδη της αιγαιακής γραφής, τοποθετεί την εξέλιξη της Γραμμικής Β στο ιστορικό της πλαίσιο, και περιγράφει την αποκρυπτογράφησή της από τον Μάικλ Βέντρις. Στη συνέχεια αναλύει τη μορφή και τη δομή της μυκηναϊκής διαλέκτου, παρουσιάζει τους διάφορους τύπους επιγραφών και τελικά εισάγει τον αναγνώστη σε μερικά σημαντικά κείμενα Γραμμικής Β.