Η απαγορευμένη γλώσσα : κρατική καταστολή σλάβικων διαλέκτων στην ελληνική Μακεδονία - Κωστόπουλος, Τάσος (Μαύρη Λίστα, 2000)
Η απαγορευμένη γλώσσα παρακολουθεί την πολιτική καταστολής, τρομοκράτησης, χλευασμού και "εθνικής" κινδυνολογίας στη διαχρονική της εξέλιξη, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, για την εξάλειψη της σλαβογλωσσίας. Για τη συγγραφή της χρησιμοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός από αδημοσίευτα ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία έρχονται στο φως για πρώτη φορά.