Black out : το μαύρο λεξικό - Πλατής, Νίκος Δ., 1951- (Άγρα, 1999)
Είναι ένα προσωπικό Λεξικό (μιας και εκφράζει προσωπικές απόψεις). Ιστορικό και εγκυκλοπαιδικό (αφού βασίζεται σε πραγματικά ντοκουμέντα). Και οικολογικό. Και κινηματογραφικό. Και πορνοσυλλεκτικό. Κι αναντίρρητα πολιτικοπολιτικό. Αναφέρεται σ' οτιδήποτε είναι ή μοιάζει με μαύρο (μαύρα ονόματα και όντα, μαυρεπώνυμα προϊόντα, μαύρες ιστορίες, κτλ.). Δίνει τις λέξεις-κλειδιά με τις οποίες ερμηνεύονται γρίφοι του παρελθόντος. Συλλαμβάνει την πολλαπλή σημασία των λέξεων και τις διαδρομές τους μέσα στον άπλετο χρόνο.