Γενική και λελογισμένη γραμματική του Πορ-Ρουαγιάλ - Arnauld, Antoine, 1612-1694 (Μείζονα φιλοσοφικά, 1999)
Το Πορ-Ρουαγιάλ του Παρισιού (1625), περίφημο μοναστήρι που συνέχισε την παράδοση του Πορ-Ρουαγιάλ ντε Σαν, υπήρξε κέντρο του ιανσενισμού και στα σχολεία του δίδαξαν προσωπικότητες σαν τον Λεμέτρ, τον Λανσελό, τον Αρνώ και τον Νικόλ. Η Γραμματική και η Λογική είναι από τα πιο θρυλικά έργα των Κυρίων της μονής, που δίδασκαν συστηματικά την αρχαία ελληνική. Μαθητές των σχολείων της μονής υπήρξαν ο Ρακίνας και ο Πασκάλ (η αδελφή του οποίου ήταν μοναχή της μονής από το 1625). Το αββαείο του Παρισιού διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.