Ισχυρές, ασθενείς γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση : όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού : πρακτικά ημερίδας 25 Απριλίου 1996, Θεσσαλονίκη (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 1996)
O τόμος περιέχει τις 20 εισηγήσεις της επιστημονικής συνάντησης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25/4/96 και είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για το ομόθεμο Διεθνές Συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από το KEΓ τον Mάρτιο του 1997. H θεματολογία του τόμου καλύπτει θεωρητικά ζητήματα επί του γλωσσικού ηγεμονισμού, διερευνά τις ιστορικές και λειτουργικές σχέσεις έθνους και γλώσσας και προσεγγίζει επιμέρους ζητήματα όπως: η τυποποίηση των εθνικών γλωσσών, η διδακτική των ξενών γλωσσών και η ευρωπαϊκή γλωσσική πολιτική.