Η γλωσσική ικανότητα : κοινωνικοί και γεωγραφικοί παράγοντες - Φίστα, Γλυκερία Ι. (Κώδικας, 2000)
Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η γλωσσική ικανότητα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και οι παράγοντες οι οποίοι την επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά. Η παρούσα έρευνα σκοπεύει μέσω της ανάλυσης στοιχείων, τα οποία έχουν συλλεχτεί από αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών σχολείων της Θεσσαλονίκης, να μελετήσει τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών, τις αδυναμίες και τις διαφοροποιήσεις ως προς την κοινωνική και γεωγραφική διάσταση που ανιχνεύεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η ανάλυση αφορά τον άξονα οργάνωσης της διδακτικής πράξης, δηλαδή την κατανόηση των γραμματικών, ορθογραφικών και συντακτικών κανόνων, το λεξιλόγιο, το μετασχηματισμό των προτάσεων, τη συμπλήρωση λέξεων και προτάσεων με λογική ή χρονική αλληλουχία, αντιστοιχήσεις λέξεων, όπως είναι συνώνυμα, αντίθετα και την ελεύθερη γραπτή έκφραση των μαθητών. Επίσης αφορά τις στάσεις των μαθητών απέναντι στα νέα βιβλία της Γλώσσας και τις προτάσεις τους γιαυτά, τη γεωγραφική, την κοινωνική κατάσταση και το πολιτιστικό κεφάλαιο των μαθητών.