Εντοπισμός αρμοδιοτήτων των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Εξωτερικών και Πολιτισμού σε θέματα γλώσσας (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 1997)
Με την ελληνική γλώσσα ασχολείται μεγάλος αριθμός υπηρεσιών, φορέων και ιδρυμάτων με ποικίλο νομικό καθεστώς, που ανήκουν σε τρία κυρίως υπουργεία (Παιδείας, Εξωτερικών, Πολιτισμού). Από το σχετικό νομικό (θεσμικό και οργανωτικό) υλικό διαφαίνεται η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και οι επικαλύψεις που δημιουργούνται, τόσο ανάμεσα στις υπηρεσίες, φορείς και ιδρύματα διαφορετικών υπουργείων, όσο και στο εσωτερικό καθενός υπουργείου. Για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως συναρμοδιοτήτων ή επικαλύψεων που προκύπτουν προτείνονται: α) ανασύνταξη της όλης μηχανής που δραστηριοποιεί η πολιτεία σε θέματα που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την ελληνική γλώσσα β) συντονισμός της δράσης των τριών κυρίως συναρμόδιων υπουργείων σε όλα τα σχετικά με τη γλώσσα θέματα, δεδομένου ότι ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων δεν σημαίνει και πλήρη αυτοτέλεια δράσης, αλλά προϋποθέτει ενότητα μεθόδων και στόχων.