Τα διηγήματα - Παπαντωνίου, Ζαχαρίας Λ., 1877-1940 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1990)
"Κάποια υπερβολή στο ύφος, ή κάποιο χαλάρωμα στη φωνή, ένα ημιτόνιο περισσότερο ή λιγότερο θα' φερνε την καταστροφή", λέει σε κάποιο διήγημά του και η φράση αυτή χαρακτηρίζει καίρια τη "στάση" του Ζαχαρία Παπαντωνίου απέναντι στο Έργο -όποιας τέχνης- , ερμηνεύει την εκλεκτικότητά του και τη φροντίδα του για τη μορφή που δεν είναι αυτοσκοπός αλλά υπηρετεί με σεβασμό μιαν υπαρκτή πραγματικότητα.