Γενική βιολογία : θεματική και αλφαβητική εγκυκλοπαίδεια (Εκπαιδευτική ελληνική εγκυκλοπαίδεια, 1989)
Ο τόμος «Γενική Βιολογία», με την ενοποιημένη θεώρηση των κοινών χαρακτηριστικών των έμβιων όντων, αποσκοπεί στην πληρέστερη προσέγγιση του φαινομένου της ζωής. Κατά τη συγγραφή του καταβλήθηκε προσπάθεια να καλυφθεί μεγάλο εύρος οργανισμών όσον αφορά τη δομή και τις λειτουργίες τους. Ωστόσο, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική και τη γνωσιολογική δεοντολογία, η περιγραφή της δομής και λειτουργίας οργάνων ή συστημάτων εστιάστηκε στον Άνθρωπο, αφού το είδος Άνθρωπος ο έμφρων αποτελεί την καταληκτική βαθμίδα της εξέλιξης. Αντίστοιχα, και τα λήμματα που αναφέρονται σε ανώτερα επίπεδα οργάνωσης της δομής και λειτουργίας των φυτικών οργανισμών, εστιάζονται στα Αγγειόσπερμα φυτά, στα οποία ανήκουν τα περισσότερα εδώδιμα, καλλωπιστικά, βιομηχανικά κ.ά. ' Εμφαση δίνεται και στον τομέα της Οικολογίας λόγω της σπουδαιότητας που εμφανίζουν σήμερα τα οικολογικά προβλήματα και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα οικολογικής ισορροπίας. Εξαιρετικά πλούσια και λειτουργική είναι η εικονογράφηση, σύμφωνα με την παράδοση που χαρακτηρίζει όλες τις εκδόσεις της «Εκδοτικής Αθηνών». Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβλήθηκε για την απόκτηση πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού. ' Ετσι για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε ελληνική εγκυκλοπαίδεια φωτογραφίες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που αναπαριστούν με μοναδική λεπτομέρεια κυτταρικές δομές. Παράλληλα τα λήμματα εικονογραφούνται με σχεδιαγράμματα, αναπαραστάσεις και εικονοποιημέ- να διαγράμματα που συμπληρώνουν και διευκρινίζουν τα κείμενα με την εύγλωττη και συνοπτική δύναμη της εικόνας. Ο τόμος «Γενική Βιολογία» είναι ένας από τους θεματικούς-αλφαβητικούς τόμους των Θετικών Επιστημών της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ειδικότερα μαζί με τους τόμους «Ζωολογία» και «Φυτολογία» αποτελεί μια θεματική ενότητα που εξετάζει τα όντα εκείνα του πλανήτη μας που παρουσιάζουν το φαινόμενο της ζωής. Ο τομέας ωστόσο των Θετικών Επιστημών συμπληρώνεται από τη δίτομη ενότητα «Φυσική, Χημεία και Μαθηματικά», τη δίτομη επίσης «Γεωγραφία» και τους τόμους «Υγεία και Ιατρική», «Τεχνολογία και Πληροφορική». Ακόμη στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ περιλαμβάνονται σειρές τόμων για τις Θεωρητικές Επιστήμες, την Ιστορία, τις Τέχνες και τα Γράμματα, καθώς και το δεκάτομο «Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό», που περιέχει τις βιογραφίες δεκάδων χιλιάδων προσωπικοτήτων όλων των τομέων, από όλες τις χώρες και τις εποχές. Επίσης η διάταξη της ύλης, δηλαδή ο συνδυασμός θεματικών τόμων με αλφαβητική σειρά των λημμάτων, παρέχει τη δυνατότητα της συνολικής θεώρησης μιας γνωστικής ενότητας και συγχρόνως την άντληση μιας ειδικότερης και συγκεκριμένης πληροφορίας.