Βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι της Αθήνας - Χατζιώτης, Κώστας (Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη, 2000)
Πότε, αλήθεια, έγινε η πρώτη σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία βιβλιοπωλείου; Και ποιος ήταν ο τολμηρός πρωτοπόρος που διανοήθηκε μια τέτοια «τρελή» πρωτοβουλία; Υπάρχουν κάποια στοιχεία; Έχουν διασωθεί μαρτυρίες που να ρίχνουν αμυδρό, έστω, φως πάνω στο τόσο ενδιαφέρον αυτό θέμα; Πότε παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλιοπωλείο; Πού βρισκόταν; Ποια ήταν η πορεία του κλάδου, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα εκείνα δύσκολα χρόνια της Καποδιστριακής και, αργότερα, της Οθωνικής περιόδου; Ερωτήματα κρίσιμα, πού όχι μόνο δεν έχουν μέχρι σήμερα ερευνηθεί και απαντηθεί, αλλά ούτε καν τεθεί. Το μελέτημα που ακολουθεί, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρώτη προσέγγιση πάνω στο τόσο ενδιαφέρον θέμα των Αθηναϊκών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων, από την εποχή που η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (1833-1950). Ελπίδα και ευχή του γράφοντος είναι πως θα δοθεί έτσι η αφορμή σε άλλους αρμοδιότερους, να καταπιαστούν με την συστηματική και σε βάθος αναζήτηση της πορείας των Αθηναϊκών Βιβλιοπωλείων.