Ανεβαίνοντας τον Αλιάκμονα - Πάσχος, Παντελής Β., 1933- (Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης, 1989)
Τα διηγήματα που απαρτίζουν τούτο τον τόμο έχουν, όπως θα ιδεί ο φίλος αναγνώστης, ένα χαρακτήρα έντονα ελληνικό. Θα μπορούσε κανείς να τα ονομάσει διηγήματα του ελληνικού υπαίθρου. Τα περισσότερ' απ' αυτά έχουν τη ρίζα τους στα τόσο δοκιμασμένα και πολλές φορές αιματοβαμμένα χώματα της Δυτικής Μακεδονίας... Τα συνδέει όλα ο πόνος για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, τον Έλληνα και την ελευθερία του, τη ζωή, την ξενιτιά, το θάνατο και για την ελληνορθόδοξη ψυχή, που δοκιμάζεται από χίλια δυο σαράκια - ελληνικά και ξένα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)