Ω γλυκύ μου έαρ : εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Γκουργκούτα, Κατερίνα (Μουσείο Κοζάνης. Ιστορικό Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας, 2002)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ω γλυκύ μου έαρ" είναι ένας ανοιχτός φάκελος, μια πρόταση διεπιστημονικής πρσέγγισης με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια θεματική ενότητα. Είναι ένα σχέδιο εργασίας "project", κονωνικού περιεχομένου, καθώς το θέμα του αναδύεται από τις γιορτές στον κύκλο του χρόνου, και τον κύκλο της ζωής στη φύση. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος θεωρείται απαραίτητη, γιατί το θέμα του έχει τις πηγές του σε θρησκευτικές, κοινωνικές, λαογραφικές και φυσιολατρικές εκδηλώσεις του λαού μας. Είναι δηλαδή μέρος του πολιτισμού μας και ως τέτοιο, καλό είναι να αναπτυχθεί χωρίς θρησκοληψίες και αποκλεισμούς. Το πρόγραμμα προτείνεται για παιδιά ηλικίας τεσσάρων μέχρι δεκατεσσάρων χρονών, και μπορεί να θεωρηθεί ένας θεωρητικός και χρηστικός μεθοδολογικός χάρτης για την ανακάλυψη της γνώσης.