Οι αρχαίοι Έλληνες στη νεοελληνική λαϊκή παράδοση - Κακριδής, Ιωάννης Θ., 1901-1992 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1997)
Στο βιβλίο αυτό, ο Ι. Θ. Κακριδής (1901-1992) συγκέντρωσε πάνω από εκατό νεοελληνικές παραδόσεις που σχετίζονται άμεσα με τον αρχαίο κόσμο. Οι πιό πολλές δίνουν τη μυθική εικόνα των παλαιών Ελλήνων, όπως σχηματίστηκε στους χρόνους του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Άλλες δείχνουν πώς μια ιστορία ζεί στο στόμα του ελληνικού λαού, από τα προομηρικά κιόλας χρόνια ώς σήμερα. Άλλες, τέλος, είναι αρχαίοι μύθοι που, ενώ είχαν ξεχαστεί, ξανάγιναν κτήμα του ελληνικού λαού με τη βοήθεια κάποιας λόγιας πηγής. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα γερμανικά (Μόναχο 1966). Ωστόσο, η ιδιότυπη σχέση ανάμεσα στον αρχαίο και τον νέο ελληνικό κόσμο, όπως αυτή βρήκε την έκφρασή της στις λαϊκές μας παραδόσεις (όταν το σχολείο δεν ασκούσε ακόμα σημαντική επίδραση), είναι θέμα που ενδιαφέρει πρωτίστως εμάς τους Έλληνες, που μπορούμε επιπλέον να απολαύσουμε αυτούσιο το λόγο όπως βγήκε από το στόμα του λαού, γεμάτος δύναμη και παραστατικότητα.