Η γέννησις του νοσοκομείου στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Miller, Timothy S. (Βήτα, 1998)
Νοσοκομεία και αρχαίος κόσμος -- Πόλις, εκκλησία και κράτος -- Μοναχισμός -- Νοσοκομεία και ιατρική φιλολογία -- Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο το οποίο θα συμβουλεύωνται οι φοιτηταί και οι επιστήμονες για ποικίλα θέματα ιατρικής. . . Είναι βέβαιον ότι θα εγείρει αντιρρήσεις. . . (και) δημιουργεί ένα από πολλού οφειλόμενο ενδιαφέρον για την ιατρική τέχνη ενός εκ των μεγαλυτέρων πολιτισμών του κόσμου. Οι ιστορικοί της ιατρικής, παραδοσιακώς υποστήριζαν ότι τα σύγχρονα νοσοκομεία εμφανίσθηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του δεκάτου ενάτου αιώνος. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, τα νοσοκομεία της προβιομηχανικής εποχής υπήρξαν κυρίως καταφύγια των πενήτων και των αρρώστων, προσέφεραν δε ελάχιστη ή ουδεμία ιατρική φροντίδα στους ασθενείς. Ο Timothy Miller αμφισβητώντας αυτήν την άποψι σε μία συστηματική έρευνα για τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ιχνηλατεί την γέννησι και την ανάπτυξι των Βυζαντικών "Ξενώνων" ή Νοσοκομείων, από την ανάδυσί τους στον Δ΄ αιώνα έως την παρακμή τους τον ΙΕ΄ αιώνα, ακριβώς πριν την κατάκτησι της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Συμπεραίνει ότι αυτά τα εκλεπτυσμένα ιατρικά ιδρύματα είναι οι αληθινοί πρόγονοι των συγχρόνων νοσοκομείων. Στην νέα εισαγωγή της παρούσης εκδόσεως ο Miller παρουσιάζει την αύξησι των γνώσεων επί του αντκειμένου, τα τελευταία έτη.