Συμπληρωματικά του χειμώνα και της άνοιξης - Λουκάτος, Δημήτρης Σωτ., 1908-2003 (Λαογραφία. Παράδοση ;, 1985)
(. . .) Οι εορτασμοί των ημερών και των αγίων της Ορθοδοξίας μας (όπως συνέβαινε και με τις γιορτές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας), ήταν για τους πατέρες μας γεφύρια αισιόδοξης πορείας από τη μια εποχική ή παραγωγική περίοδο στην άλλη, πολύ στερεότερα από τους περιστατικούς και "παραγγελμένους" σήμερα (τουριστικά ή πολιτικά) εορτασμούς, που μένουν πρόσκαιροι και θεαματικοί, χωρίς "μέθεξη" και οργανική παράδοση. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)