Τα καλοκαιρινά - Λουκάτος, Δημήτρης Σωτ., 1908-2003 (Λαογραφία. Παράδοση, 1992)
Συνεχίζουμε, στη σειρά των Εκδόσεων Φιλιππότη, τη λαογραφική παρουσίαση των γιορτών και των εθίμων μας μέσα στον χρόνο, όπως την αρχίσαμε με τα "Χριστουγεννιάτικα και των Γιορτών" (1979) κι αμέσως έπειτα με τα "Πασχαλινά και της Άνοιξης" (1980). Τα "Καλοκαιρινά" δεν παρουσιάζουν συστηματικούς κύκλους εορτασμών αλλά απλώνονται, μέσα στο πολύμηνο ελληνικό καλοκαίρι και στον πολύμορφο τοπικό χώρο του (από τον Μάη ως τον Αύγουστο), με χωριστές ανεξάρτητες γιορτές, που μόνο οι γεωργικές ή ποιμενικές επιδιώξεις τις κάνουν παρόμοιες. (Ξεχωρίζει ο "κύκλος" του Δεκαπενταύγουστου).