Καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες : μια επιλογή κειμένων - Πετρόπουλος, Ηλίας, 1928-2003 (Ηλία Πετρόπουλου άπαντα, 2001)
Γραμμόφωνο -- Τα τσόκαρα -- Τα πατούμενα -- Η σφεντόνα και ο πετροπόλεμος -- Το παλούκωμα -- Οι στραγγαλισμοί και η γκαρότ Το έχω ξαναγράψει: ο Ηλίας Πετρόπουλος -μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα- ανήκει στην κατηγορία εκείνη των διανοουμένων-ερευνητών που τείνουν να εκλείψουν διεθνώς, παρά τις εκκλήσεις κάποιων για ενοποίηση της γνώσης. Είναι λαογράφος, κοινωνιολόγος, κριτικός εικαστικών τεχνών, λεξικογράφος, συγγραφέας πολιτικού δοκιμίου, φωτογράφος, ποιητής και μανιώδης συλλέκτης. Μα, πάνω απ' όλα, είναι ένας ζόρικος, αβόλευτος και ασίγαστος συγγραφέας.