Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους : όλα και τα πάντα δεύτερη σειρά - Gurdjieff, George Ivanovitch, 1872-1949 (Χατζηνικολής, 1981)
Ο Γκουρτζίεφ είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διδάσκοντας στους μαθητές του ένα σύστημα γνώσεως, όταν, λίγο πριν το θάνατό του, αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο από τα τρία βιβλία στα οποία είχε εκφράσει τις ιδέες του. Όλα και τα Πάντα, ή Οι Ιστορίες του Βελζεβούλ προς τον Εγγονό του. Με τα ίδια του λόγια, ο σκοπός των Ιστοριών του Βελζεβούλ ήταν «να καταστρέψει αμείλικτα τις πεποιθήσεις και απόψεις που είναι ριζωμένες για αιώνες στο νου και στα συναισθήματα των ανθρώπων» προκαλώντας στο νου του αναγνώστη ένα ρεύμα από ασυνήθιστες σκέψεις. Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, οι μαθητές του αποφάσισαν να κάνουν γνωστό το σύνολο των ιδεών του, που μέχρι τότε ήταν προσιτό μόνο σ αυτούς.