Λαϊκές βιβλιοθήκες : οδηγός για την οργάνωση τους - Παλαμιώτη, Σοφία (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1998)
Το παρόν σύγγραμμα μελετά τη γένεση κι ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της Κύπρου, καθώς επίσης της συνδικαλιστικής και πολιτικής του έκφρασης. Σκιαγραφεί το οικονομικο-κοινωνικό και πολιτικό και πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο εμφανίστηκε κι αναπτύχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου (ΚΚΚ) και τη μετεξέλιξη του στο Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ). Καταγράφει τους οικονομικο-κοινωνικούς αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των εργαζομένων και τους πολιτικούς αγώνες του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και γενικά του λαού για την απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό, για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και για την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης-ένωσης. Ενδιατρίβει την πολιτική ζωή και στις λανθασμένες πολιτικές της δεκαετίας του 1960, καθώς επίσης στις ανεπιτυχείς προσπάθειες εκείνης της περιόδου για λύση του κυπριακού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τραγωδία που προκάλεσε το πραξικόπημα και η εισβολή, στα τραγικά προβλήματα που προέκυψαν, στο ρόλο του ΑΚΕΛ και της Αριστερός για την αντιμετώπιση τους και στον αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μέσα από τις οικονομικο-κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και τους αγώνες του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, το σύγγραμμα ενδιατρίβει στην εσωκομματική πάλη και στις κρίσεις που βίωσε το Κόμμα από της ίδρυσης του, με αποκορύφωμα την κρίση του 1989-1990. Μέσα από την καταγραφή γεγονότων, το σύγγραμμα στοχεύει στην εξαγωγή χρήσιμων για το μέλλον διδαγμάτων από την Ιστορία, τους αγώνες και την εσωκομματική πάλη στο ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.