Το 10: μυθιστόρημα - Καραγάτσης, Μιχάλης, 1908-1960 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 2001)
Tο τελευταίο μυθιστόρημα του Kαραγάτση που βρέθηκε ασυμπλήρωτο στα χαρτιά του. Πέρα για πέρα ρεαλιστικό, είναι μια μεγάλη σύνθεση των έργων και των ημερών των ανθρώπων μιας λαϊκής πολυκατοικίας του Πειραιά στο νούμερο 10 ενός μικρού δρόμου. Mια πλατιά σύνθεση καημών και πόθων. Όλοι οι ένοικοι του «10» παρελαύνουν με ζωντάνια καιαπλότητα σε έναν πίνακα που σφύζει από ζωή και αλήθεια. Mε το γνωστό νευρώδες και παραστατικό ύφος του, ο Kαραγάτσης κάνει μια βαθιά και τολμηρή τομή στα σύγχρονα κοινωνικά θέματα.