Το εμπόριο της Θεσσαλονίκης τον 18ο αιώνα - Σβορώνος, Νίκος Γ., 1911-1990 (Ιστορική βιβλιοθήκη / Θεμέλιο, 1996)
Η Θεσσαλονίκη του Νίκου Σβορώνου αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό σταθμό στην ανέλιξη των νεοελληνικών ιστορικών σπουδών και τοποθετείται στην αφετηρία των νέων προσανατολισμών της νεοελληνικής ιστοριογραφίας και της οικονομικής ιστορίας της Μεσογείου. Σημαντικός σταθμός και στη διαδρομή του μεγάλου έλληνα ιστορικού. Το βιβλίο γράφτηκε γαλλικά και κυκλοφόρησε το 1956 από τις εκδόσεις Presses Universitaires de France με πρόλογο του Ernest Labrousse. Επιθυμία του Νίκου Σβορώνου ήταν να μην είναι το ελληνικό κείμενο του Commerce de Salonique au XVIII siecle απλή μετάφραση του γαλλικού, αλλά μια βελτιωμένη έκδοση, με ενσωματωμένα τα παραρτήματα του έργου στα οικεία κεφάλαια, με πρόσθετες βιβλιογραφικές αναφορές και, κάποτε, με αναπτύξεις που έκρινε ότι οι δικές του έρευνες και μεταγενέστερα δημοσιεύματα καθιστούσαν αναγκαίες. Είχε στα χέρια του μια πρώτη μετάφραση του γαλλικού κειμένου οι υποχρεώσεις του και η κατάσταση της υγείας του δεν τον άφησαν να ασχοληθεί μαζί της και να ετοιμάσει την ελληνική παραλλαγή του βιβλίου του. Το κείμενο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι πιστή μετάφραση της γαλλικής έκδοσης με τις ακόλουθες μόνο διαφορές: (α) τα παραρτήματα της τελευταίας έχουν ενταχθεί στα συναφή κεφάλαια, και (β) έχουν αριθμηθεί και τιτλοφορηθεί όσοι πίνακες και διαγράμματα καταχωρίζονται σ' αυτήν χωρίς αρίθμηση και τίτλο. Με εξαίρεση το τελευταίο κεφάλαιο, μεταγλωττισμένο και αναπλασμένο από τον ίδιο τον Νίκο Σβορώνο το 1956 και δημοσιευμένο χωρίς τις σημειώσεις, τα υπόλοιπα προσφέρθηκαν να μεταφράσουν οι φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Σβορώνου και του "Θεμέλιου" Σπύρος Ασδραχάς, Ξενοφών Γιαταγάνας, Φίλιππος Ηλιού, Θανάσης Καλαφάτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ. Το "Θεμέλιο" τους ευχαριστεί και από τη θέση αυτή. Η εξομοίωση των κυρίων ονομάτων και του παραπεμπτικού συστήματος, η αρίθμηση των πινάκων και των διαγραμμάτων ανήκουν, μαζί με όλη την εκδοτική επιμέλεια, στην Άννα Μαλικιώση. Το ευρετήριο του βιβλίου συνέταξαν ο Παναγιώτης Καυχίτσας και η Δέσποινα Μαλικιώση. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)