Έρως-Ήρως ; Όνειρο στο κύμα - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Νεοελληνική Ανθολογία, 1996)
Ένας «μαγικός ρεαλισμός» συνιστά ίσως την ιδιαίτερη γοητεία και τη μοναδικότητα του Παπαδιαμάντη. Αυτό τα μαγικό ρεαλισμό θα βρει ο αναγνώστης στα δύο διηγήματα ΄Έρως ? Ήρως, Όνειρο στο κύμα, στα οποία βλέπουμε έναν ερωτικό Παπαδιαμάντη. Τα δύο διηγήματα χωρίς να είναι τα μόνα εκφράζουν μαζί με άλλα νοηματικά συμφραζόμενα τον ερωτισμό που κρυφοκαίει τον «άγιο» των γραμμάτων μας, έναν ερωτισμό έντονο, που μένει πνευματικός , με την αίσθηση στη σκέψη αλλά και με τη σκέψη στην αίσθηση.